Учител от СОУ в София пред Lupa.bg: Високи заплати?! Някои училища няма да дадат и 1 стотинка

За да стигнат 2000 лева, преподавателите трябва да са натрупали десетилетия трудов стаж

Новини
17:04 - 03 Януари 2024
25576
Учител от СОУ в София пред Lupa.bg: Високи заплати?! Някои училища няма да дадат и 1 стотинка

Учителите не ги мислете, те вече са богати, със високи заплати, хич не са зле. Такива твърдения в последните години се премятат "от уста на уста”, най-вече сред хората извън бранша. Последното планирано увеличение на възнагражденията на преподавателите засили тези, оказва се, не особено компетентни твърдения. Такова нещо няма,някои ще получат увеличение, други не, категорични са самите учители.

Според новия Колективен договор, индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. и след увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. В повечето училища обаче даскалите вдигат рамене и твърдят, че въобще не се чува за никакво увеличение.  

Отвън нещата изглеждат розови, а вътре в бранша всички са наясно, че въпреки препоръката,  това изобщо не значи, че всички зад катедрата в класните стаи ще получат пълната надбавка.

„Когато се планира увеличение на заплатите, то изобщо не се получава от всички учители. Всяко училище си преценява какъв процент отгоре да отпусне и дали изобщо да го направи. При всичките увеличения има учебни заведения, които ще отпуснат 3 %, други ще дадат повече, а някои изобщо няма да дадат. Така е било винаги.”, обясни дългогодишен учител от централно столично училище. 

Преподавател в гимназиалния клас с 30-40 годишен трудов стаж в момента докарва заплата до 2000 лева чисти, но това е и заради надбавката за трудов стаж и квалификация, обясняват даскалите.

В същото време друг учител може да работи за 1600 лева с всичките допълнителни пари. „Всичко зависи от училището. Каквито и решения да вземе държавата, че заплатите на учителите трябва да се вдигнат с определен процент, някои СОУ просто вдигат рамене и казват: "Нямаме възможност, пари няма." Нищо не можеш да направиш и оставаш на старата заплата”, обясниха реалната ситуация в учителския бранш начални преподаватели в София. Тази схема се е практикувала всеки път, когато държавата обяви, че се качват доходите на учителите, особено в училищата в провинцията.     

Въпреки твърденията, че младите учители вече стартират със завидни заплати – и това не е вярно.

Повечето от тях, в средностатистическо СОУ в София започват с 1500-1600 лева. Явно са нужни поне едно-две десетилетия, за да достигнат „внушителната” сума от 2000 лева.

Друг е въпросът, че в частните училища, където таксите са много високи, възнагражденията на отделни учители са доста по-високи, но  става дума за малък процент от преподавателите.

Мит е и че учителите изкарват учебните часове и си отиват вкъщи. Нищо подобно – преподавателите работят по много проекти, с които ги ангажират директорите, има обучения и извънкласни занимания. Всичко това, както може да се досетим, не се заплаща отделно и извън трудовите им доходи.

„И този път ще стане така – малко ще са училищата, които ще отпуснат пълното увеличение, други ще подхвърлят 3% например, а трети няма да дадат нищо.”, категорични са препатилите даскали.