Учители на бунт, не искат да са полицаи

Недоволните даскали раздават вода на чиновниците в МОН

Новини
09:05 - 16 Септември 2019
1742
Учители на бунт, не искат да са полицаи

Учители посрещат първия учебен ден днес с протести пред Министерството на образованието. Преподавателите недоволстват заради наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици. Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърна от учители в полицаи. Синдикатът на българските учители се разграничи от бунта.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете, предаде БГНЕС.

От просветното ведомство обаче обясняват нуждата от подобни екипи с рекордно ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%.

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в знак на символичен протест ще дадат на чиновниците в министерството бутилирана вода. Акцията е под надслов „за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода”.