Учителите бягат, мазилката пада: Недоволство срещу ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури

Над 30 преподаватели вече не са част от учебното заведение, сезирани са отговорните институции

Общество
09:40 - 09 Октомври 2023
5435
Учителите бягат, мазилката пада: Недоволство срещу ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури

Премахване на часовете по култура, голямо текучество на кадри, униформи за 700 лв., липса на кабинети и падаща от тавана мазилка. Това са само част от обвиненията, които родители на настоящи ученици, както и вече бивши ученици и учители от Националната гимназия за древни езици и култури отправят към ръководството ѝ. Сигнал за това е изпратен до редица институции.

В „Здравей, България” Яна Колева, която е бивш преподавател в НГДЕК, заяви, че проблемите в училището са много, което променя реномето му. Тя даде пример с изваждането на емблематичен предмет от програмата – антична култура. 

Родител на завършила тази година ученичка коментира, че има над 30 напуснали учители само за 2 години. За 5 години по един предмет пък неговата дъщеря е сменила 7 учители. Масово за учители сега се назначават действащи студенти, коментираха недоволните родители.

От ръководството на гимназията отказаха коментар, докато тече проверката от инспектората към Министерството на културата, което е принципал на учебното заведение.