Учителите във Флорида влизат въоръжени в клас

Американският щат разреши носенето на пистолети от преподаватели със закон

Новини
12:01 - 02 Май 2019
2016
Учителите във Флорида влизат въоръжени в клас

Флорида въведе революционно правило в училищата – учителите да могат да ходят въоръжени. Причината са зачестилите нападения над преподаватели. За целта Камарата на представителите на щата одобри специален законопроект, с който узакони носенето но оръжие на обучаващите.  

Мнозина обаче се съмняват, че въведената мярка ще бъде ефективна в борбата с безразборната стрелба в училищата.

Новото правило има връзка с кошмара през февруари 2018-а, когато 17 загинаха в гимназията в Паркланд.

Поддръжници на законопроекта - който позволява на учителите да носят по свое желание огнестрелно оръжие в училище, след като са преминали 144 часа обучение - казват, че въоръжените учители могат да спасят живота на децата в случай на стрелба в училище.

Опонентите на мярката обаче предупреждават за опасността от злополуки сред учителите, които всъщност ще бъдат натоварени с полицейска дейност, освен с образователна и които в случай на стрелба в училище могат да бъдат взети погрешно за стрелец от правоприлагащите органи.

"Въоръжаването на учители е рецепта за бедствие - безразсъден план, който ще усложни ситуациите при безразборна стрелба"- заяви Вал Демингс, демократ от Флорида и бивш шеф на полицията в Орландо. Според политика, истинското решение е да се "държат оръжията далеч от грешни ръце".