Учителите: Всички деца с маски в час!

Общество
13:57 - 07 Септември 2021
2806
Учителите: Всички деца с маски в час!

Носенето на маски да бъде задължително за всички ученици от първи до 12-и клас, включително от първи-четвърти клас.

За тази мярка настояват в отворено писмо до служебния премиер и до служебните министри на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование".

В писмото си учителите "изразяват своето категорично несъгласие срещу изказаното предложение маските за учениците от първи до четвърти клас да бъдат носени само в междучасията".

От учителските организации искат също два пъти в седмицата да има тестване на всички ученици, след получаването на разрешение от техните родители. "Децата и учениците, чиито родители отказват тестване да се обучават в електронна среда. Разрешаване на трета, допълнителна доза ваксина за всички учители, които желаят да бъдат ваксинирани.

Считаме, че горните четири условия са гаранция за по-дълго протичане на обучението в присъствена форма", заявяват в писмото от учителските организации. Те уточняват, че позицията им е във връзка с промяната на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата за предстоящата учебна 2021/2020 година.

Според учителите силното разпространение на новия вариант на COVID-19 и високата му заразност, поставят на огромен риск живота и здравето както на учителите, така и на деца и ученици.

"Задължително условие в почти всички европейски държави и САЩ за присъствено обучение в училищата е носенето на маски на учениците от всички класове.

Само през изминалата учебна година учителското съсловие даде 112 жертви, наравно с лекарите. Професията ни излага на огромен риск. Заедно с това новият вариант на вируса е изключително агресивен и опасен за деца и млади хора", коментират от учителските организации.