Учителката с бельото – обратно на работа

Куриози
13:20 - 13 Януари 2022
10269
Учителката с бельото – обратно на работа

Учителката, която бе уволнена от забавачката „Максим Горки“ заради методите за наказание над малчугани, сред които „вадене на бельо пред децата”, ще се върне на работа.

Решението е на съда в Кърджали. Магистратите постановиха жената да бъде възстановена на длъжността си, както и да й бъде изплатено обезщетение в размер на 8 257.86 лева, предаде rodopi24.blogspot.com.

Припомняме, че скандалът избухна в началото на миналата година. Родители направиха подписка с искане учителката да бъде отстранена заради методите й. Тогава бяха сезирани Регионалното управление на образованието и отдел „Закрила на детето“.

При направената проверка било установено, че учителката „системно в работата си повишавала тон и „крещяла“ на децата, използвала различни методи и наказания, нарушаващи тяхното самочувствие и достойнството, с които е повлиявала неблагоприятно психическото им развитие и многократно е поставяла децата в унизително за тях положение, като най-потресаващия пример било демонстративното изваждане на бельото на дете от раницата му пред всички деца защото „не слушало“.

Учителката избягвала пряк контакт с родителите, а понякога дори влизала в пререкания с тях, като предпочитала да остави децата вътре в стаята дори, когато времето е слънчево и тихо, като по този начин ги лишавала от физическа активност, игри и свеж въздух“.

Тези мотиви за уволнението бяха предоставени в съда след като учителката заведе дело.

„В настоящия случай заповедта е изцяло немотивирана, тъй като не съдържа нарушението, не посочва кога е извършено, както и законният текст, въз основа на който се налага наказанието, поради което следва да се отмени като незаконосъобразна“, пък решиха магистратите.

Липсват данни детето да е било изтезавано. Методите на възпитание, прилагани от учителката, са укорими от морална гледна точка. Но тези действия не биха могли да бъдат характеризирани като престъпни. С тези мотиви пък от прокуратурата в Кърджали отказаха да образуват наказателно производство срещу учителката през октомври м.г.

На челната снимка: Майка на пострадало от даскалката дете