Учителска криза: Близо 1000 преподаватели са напуснали само в София!

Новини
12:50 - 10 Януари 2022
7040
Учителска криза: Близо 1000 преподаватели са напуснали само в София!

Жестока учителска криза у нас! От началото на учебната година само в София са напуснали близо 1000 даскали. Не по-розово е положението и в останалите големи градове в страната, като с тях бройката нараства до 1870 към днешна дата, научи Lupa.bg.

Информацията се потвърждава и от факта, че в различните сайтове за работа има хиляди обяви за свободни учителски позиции в различни класове.

Директорите в учебните заведения са се видели в чудо и се опитват да заместят напусналите, след като децата се върнаха в клас и вече се обучават присъствено. Мнозина пробват да не се усети липсата на "жива сила" - едни успяват да се справят с предизвикателството, други - не. Директори преподават и по физическо, и по химия, техни колеги съчетават музиката с литература и физика. Изобщо кашата в родните училища е грандиозна!

"При нас децата често нямат часове по математика, физика, английски, че дори и по физическо. Просто няма ресурс, няма кой да им преподава и те губят материал, който трябва после да наваксат. Не можем да заместим всички липса", призна пред Lupa.bg учител от столичното 107-мо ОУ "Хан Крум", който също преподава по няколко предмета.

Проучването ни показа, че дори в периода, когато учителските заплати бяха по 180-200 лв., не сме имали такава жестока криза. И в задачата се пита - за какво качество изобщо можем да говорим, след като няма кандидати за дадена позиция.

Най-големият отлив на учители е в по-големите градове, където харата търсят друго препитание - Пловдив, Враца, Плевен, Бургас, Казанлък и Сливен.

Голяма част от учителите са отвратени от системата с онлайн обучение, други се притесняват от самия коронавирус или пък от задължителната ваксинация в учебните заведения и предпочитат да напуснат, да си гледат спокойствието, отколкото да се нервират излишно и в без това интензивното ни ежедневие.

"Става въпрос за децата на България. Сегрегирани, осмивани, оставени без образование, мотив и цел в живота от три години насам. През 2007 г. се вдигнахме като един за своите права. Нима като учители можем повече да мълчим, когато виждаме, че наши колеги напускат и децата ни остават без образование? Никога не сме виждали политици, които до такава степен да ги е страх от протест, че да жертват 800 000 деца, 90 000 учители, 1 600 000 родители и 3 200 000 баби и дядовци, за да ги гледат вкъщи, но не и да бъдат на протеста в този ден. Никога властта не е била толкова настроена срещу хората, че да не си дава сметка, че ние си задаваме все повече въпроси, на които искаме отговори!", заявиха учители, които ще се вклрючат в националния протест на 12 януари.