Удължават бедственото положение във Филипините заради COVID-19

Властите наложиха един от най-дългите в света локдауни

Свят
15:31 - 12 Септември 2022
2218
Удължават бедственото положение във Филипините заради COVID-19

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши удължава бедственото положение в страната, обявено от неговия предшественик преди повече от две години, за да се справи с продължаващите опасения, свързани с пандемията от коронавирус.

Прессекретарят Трикси Крус-Анхелес каза, че обявеният по-рано план за премахване на задължителното носене на маски на открито, ще влезе в сила незабавно в цялата страна. Изключение правят многолюдните обществени места, където е по-трудно да се спазва социална дистанция.

Филипините и Мианма бяха последните страни в Югоизточна Азия, изискващи задължително носене на маска на открито. Филипинските власти казаха, че ще преценят дали изискванията за маски на закрито могат да бъдат премахнати към края на годината в райони, където голям брой хора са с поставени бустерни дози ваксини за коронавирус.  

Предишният президент Родриго Дутерте постави цялата страна в бедствено положение през март 2020 г. заради ковид. То беше удължено, за да позволи бързо изплащане на отпуснатите спешни средства.

Крус-Анхелес каза на пресконференция, че „бедственото положение“, което трябваше да приключи днес, може да бъде удължено с около три месеца. Целта е да се осигури спешно закупуване на необходимото във връзка с кризисната ситуация и осигуряване на добавки за работещите с болни от ковид здравни служители.

Филипините са сред най-тежко засегнатите от ковид пандемията държави в Югоизточна Азия. Властите наложиха един от най-дългите в света локдауни, което причини най-тежката икономическа рецесия от десетилетия и задълбочи бедността, глада и безработицата.