Удължават мерките срещу COVID-19 в Швеция

Броят на новозаразените на национално равнище остава сравнително висок

Новини
17:23 - 12 Май 2021
1261
Удължават мерките срещу COVID-19 в Швеция

Мерките за борба с коронавируса в Швеция, които са в сила сега, ще бъдат удължени до 1 юни заради сравнително високия брой новозаразени, съобщи днес на пресконференция премиерът Стефан Льовен, предаде ДПА.

Макар че броят на заразените на национално равнище намалява, нивото все още е високо. Първоначално облекчаването на мерките се предвиждаше за 17 май.

Швеция следва собствена линия в COVID кризата, избирайки не толкова строги ограничения върху обществения живот и разчитайки повече на препоръки и призиви към здравия разум на хората.

Въпреки това и в Швеция бяха въведени някои мерки, включително за събирания на не повече от 8 души.

След 1 юни ще бъдат въведени някои промени в този лимит, например за спортни събития. В определени случаи като футболни мачове на големи стадиони, вече ще се допускат до 500 седящи зрители, обяви министърката на културата и спорта Аманда Линд.
Според националния здравен орган, ресторантите, бирариите и кафенетата от 1 юни ще могат да работят до 22.30 ч. - с два часа повече отколкото сега. Окончателно решение за това ще бъде взето идната седмица.

Според най-новите сравнителни данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Швеция продължава да има едно от най-високите нива на новозаразени сред държавите от Европейската икономическа зона (страните от ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) на глава от населението.

През последната седмица на април и първата седмица на май в Швеция е имало средно около 559 случаи на коронавирус на 100 000 души, при 274 в Германия, например.