Удължават учебната година за 1-6 клас

Актуални новини
12:56 - 25 Ноември 2020
5654
Удължават учебната година за 1-6 клас

Обмисляме да удължим учебната година за 1-6 клас с 2 седмици на този етап. Това съобщи преди минути образователният министър Красимир Вълчев. 

Той уточни, че това удължаване ще бъде запълнено най-вече с проектни дейности. За целта ще бъдат направени нормативни промени и педагогическите съвети сами ще решат как да издърпат материала.

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап. „Не искаме да навлизат в юли месец”,

аргументира се Красимир Вълчев. „В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас", поясни той. 

Вълчев посочи, че за 1. и 6. клас има две седмици маневреност през юни месец.

"Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите 3 седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда. Чуваме много гласове: на родители и учители. Правят се включително предложения следващите седмици да бъдат ваканционни и учебната година да се удължи. Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, разясни образователният министър. 

Красимир Вълчев отбеляза още, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система.