Удължиха COVID-19 ограниченията в Нова Зеландия

На жителите беше позволено да посещават приятели и семейството си навън

Свят
11:14 - 18 Октомври 2021
1766
Удължиха COVID-19 ограниченията в Нова Зеландия

Най-големият град в Нова Зеландия ще остане под ограниченията за COVID-19 поне още две седмици, обяви премиерката на страната Джасинда Ардърн, цитирана от ДПА.

Окланд, с население от около 1,7 млн. души, е под строги ограничения, след като на 18 август беше открит един-единствен заразен с коронавируса. Броят на заразените в огнището вече достигна 2 005 души.

Ардърн отбеляза, че ограниченията на Окланд са най-строгите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като фирмите могат да работят само безконтактно, а училищата са затворени.

На жителите беше позволено да посещават приятели и семейство навън, стига те да са останали социално дистанцирани, да са ограничили събиранията си до два домакински балона и да останат на групи от 10 души или по-малко, добави тя.

Имало е редица нарушения, съобщени на властите, но Ардърн призова хората да се придържат към правилата.

"Ние не просто ги измисляме (правилата), те са базирани на съвети от общественото здравеопазване", настоя новозеландската премиерка.

Ограниченията ще бъдат разхлабени в съседната област Нортланд, което ще позволи на децата да се завърнат в класните стаи и бизнесите да се отворят отново за клиенти.

Положителната проба на отпадни води за коронавирус в областта Уайкато обаче означаваше, че жителите там ще останат под ограниченията на Окланд поне до петък, добави Ардърн.

В петък тя ще представи новата система за справяне с COVID-19, включително "много висока" цел за ваксинация.

Около 85% от допустимото население на страната е получило първа доза ваксина, докато 66 % от жителите на Нова Зеландия са напълно ваксинирани.

С население от 5 млн. души, Нова Зеландия е регистрирала около 4 600 заразени с COVID-19 и 28 починали от началото на пандемията.