Удължиха срока на казармата в Гърция

Вместо 9, военната служба става 12 месеца

Новини
12:02 - 19 Октомври 2020
2071
Удължиха срока на казармата в Гърция

Министърът на отбраната Никос Панайотопулос говори за предстоящото увеличение на военната служба в Гърция на пресконференция днес, предаде порталът „Толкинг Грийс”, пише Булнюз.

Напрежението с Турция ускорява решението на гръцкото правителство да увеличи срока до предложените 12 месеца от настоящия срок от 9 месеца.

„Политическото и военното ръководство са решени да защитят правата и суверенитета на Гърция“, каза министърът, добавяйки, че увеличената военна служба в комбинация с набирането на професионални войници и офицери значително ще засили гръцките въоръжени сили. Според информация в медиите Генералният щаб се очаква да представи съответните предложения за увеличаване на военната служба през Премиерът Кириакос Мицотакис говори по въпроса през септември и каза, че увеличението няма да надхвърли една година. Има и идеи за увеличаване на задължителната военна повинност за младежите, навършили 18 години.

Гръцкият премиер подчерта необходимостта от новобранци, които да развият умения, които ще им бъдат полезни в живота след армията. Миналият месец министър-председателят беше казал, че въпросите трябва да бъдат поставени на първо място в обществения дебат, но изявленията на Панайотопулос в неделя бяха разбрани от медиите като ясен сигнал за увеличаване на военната служба. Според информация в медиите увеличението ще засегне Сухопътните войски и може да влезе в сила през януари или март 2021 година.