Удължиха срока за избиване на прасетата в Пазарджишко

Стопаните колят свинете до 11 август, след това властите започват умъртвяването

Актуални новини
18:31 - 02 Август 2019
4303
Удължиха срока за избиване на прасетата в Пазарджишко

Срокът за избиването на домашните прасета в Пазарджишко е удължен отново до 11 август. Това стана ясно днес на извънредно заседание на областната епизоотична комисия.

На спявката е обсъдено изпълнението на всички превантивни мерки, разпоредени в указанията на МЗХГ срещу болестта африканска чума по свинете /АЧС/. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Оттам посочват, че след срещата вчера на министър Десислава Танева с кметовете на населени места в община Пазарджик и по предложение на областния управител Стефан Мирев, членовете на областната епизоотична комисия са гласували единодушно крайният срок за преустановяване на отглеждането на свине в стопанства, тип "заден двор", да бъде удължен до 11 август, включително.

Мярката обхваща общо 75 насели места в региона, които се намират в 20-километровата зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областната дирекция по безопасност на храните.

Предстои актуализиране на списъците за броя на отглежданите свине в обекти, тип "заден двор", и броя на стопаните, които вече са преустановили отглеждането на прасета след дадените указания от МЗХГ и областната епизоотична комисия.

РДГ-Пазарджик продължава да извършва проверки в горските територии за заболяване сред дивите прасета. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.