Удължиха сроковете за плащане на тока

Предприемат се всички мерки здравните заведения да имат гарантирано захранване

Новини
17:56 - 16 Март 2020
2429
Удължиха сроковете за плащане на тока

Два пъти се увеличава срокът, който се предоставя на крайните потребители на електрическа енергия да се разплатят със съответните енергийни дружества. Това каза доц. Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„Извънредната ситуация, в която се намира нашата държава и обявеното извънредно положение изисква повишена отговорност от всички институции, дружества, лица, както и гражданите на Република България. Днес на работна среща с представителите на трите електроразпределителни дружества министър Петкова и аз обсъдихме съвместни мерки, такива каквито бяха отбелязани от министър Петкова“, каза още той.

„Първият и най-важен ангажимент от страна на дружествата е осигуряване на непрекъснато захранване в цялата страна. Това е важно, не само заради обучителния процес, който стартира днес или утре от страна на министерството на образованието, но също така и поради обстоятелствата, че много дружества, както държавни, така и частни, позволиха на своите служители да работят от техните домове, което изисква работа с компютри и с непрекъснато електрозахранване. Особено внимание все пак трябва да се отдаде обстоятелството, че се предприемат всички мерки, за да може здравните заведения и съпътстващите подобни заведения да имат гарантирано захранване, включително и резервирано такова с цел да не се позволи в нито един момент прекъсване на захранването в болничните стаи и заведения“, каза още Иванов.

„Два пъти се увеличава срока, който се предоставя на крайните потребители на електрическа енергия да се разплатят със съответните енергийни дружества. Аз считам, че ако се стигне до спиране на плащането на битовите сметки, това би било истинска катастрофа и за да бъда достатъчно ясен ще ви дам пример с природния газ. Така както се предлага, би трябвало потребителите на топлинна енергия, на парното отопление да не платят своите сметки, което ще означава, че „Топлофикация София“ не може да събере дължимите суми от потребителите. Оттам тя не може да се разплати с доставчиците „Булгаргаз“, а „Булгаргаз“ не може да преведе на външният доставчик необходимите сума за следващата доставка на природен газ“, допълни още той.