Удар: Арестуваха жандармерист за обири на жилища

Полицаят е крадял бижута и коли, обяви шефът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков

Крими
11:19 - 13 Април 2021
2719
Удар: Арестуваха жандармерист за обири на жилища

Задържан е служител от жандармерията за извършване на кражби, съобщи шефът на "Вътрешна сигурност" старши комисар Стефан Банков.

"Възползвайки се от служебното си положение първоначално подпомагаше няколко лица, извършващи кражби. Нещо повече, той ги беше запознал с графика си на работа, за да си планират кражбите според него. Използваше личния си автомобил да ги вози, да им бъде охрана, чадър, да се опитва да злоупотребява, показвайки служебната си карта, ако бъдат спрени и ги проверят. В продължение на няколко месеца със СДВР наблюдавахме служителя, защото той извършваше престъпления с граждани. Интересното тук е, че може би опиянен от бързата печалба, полицейският служител решава да се преквалифицира и от покровител на крадците, започва самият той да краде активно", обясни пред "Телеграф" старши комисар Стефан Банков.

Кражбите са извършвани от жилища на хора в София. "Жандармеристът и неговите хора са действали заедно от началото на годината. А къде са се намерили - полицаят се е познавал с едно от лицата отпреди това на приятелска основа и може би оттам са тръгнали нещата. Вземали са бижута, както и ключове на луксозни коли с цел да се откраднат самите автомобили, тъй като при тях печалбата е по-голяма. Ролята на полицая е била също така и да изнася информация, станала му известна в хода на службата му, за хора с по-висок стандарт на живот, по-богати. За голямо съжаление на полицейския служител и неговите помагачи обаче при последния удар не са намерили ключовете от колата на собственика на имота. Служителят не се е спирал понякога дори пред това хората да бъдат в къщите си, докато ги обират", разказа още Банков.