УДАР! Цигари и тютюн за 10 млн. спипаха на „Капитана“

Крими
12:33 - 14 Март 2023
2305
УДАР! Цигари и тютюн за 10 млн. спипаха на „Капитана“

Митническа измама и неправилно деклариране на 12 180 000 къса цигари и над 21 тона тютюн за пушене на обща стойност над 10 млн. лв. предотвратиха митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Акцизните стоки са спрени през миналата година, нарушенията са документирани и са съставени актове за административни нарушения. Едната санкция е наложена за опит да се избегне обезпечение в размер на над 3 млн. лв., а другите две са във връзка с подадени неверни данни в митнически декларации.

При един от случаите митническите служители извършват проверки на товарен автомобил с цигари от Турция за Естония. Установено е, че стоката отговаря по вид и количество на декларираното - 12 180 000 къса цигари, но възниква съмнение относно обезпечението на транзитната операция. След официална кореспонденция с Турция съмненията за липсата на обезпечение се потвърждават. На титуляра на режим транзит е съставен акт.

В случаите с превозван тютюн за пушене митническите служители отклоняват за проверка два товарни автомобила, пътуващи от Турция за Украйна. При извършената проверка те намират в двата камиона общо 21 582 кг. тютюн за пушене, който е с различен от декларирания тарифен код "тютюн за наргиле". По случаите са съставени актове, а стоката е изоставена, поясниха от митницата. 

Миналата година на пункта с Турция са иззети 10 442 342 къса контрабандни цигари, сочи статистиката на митницата. Това е с 1,3 милиона къса повече от предходната 2021 година.