Удар на Lupa.bg: Арестуваният собственик на мол „Парадайз” имал връзка с Манол Велев?

Личности
16:16 - 27 Януари 2020
22008
Удар на Lupa.bg: Арестуваният собственик на мол „Парадайз” имал връзка с Манол Велев?

„Арестуваният собственик на мол „Парадайз”, известен като Гиа, е сред собствениците на пазар "Илиянци". Той е полуруснак - полугрузинец. Свързваха го с Манол Велев заради "Илиянци". Беше проверяван, мисля, и за инцидента със съпруга на Весела Лечева”. Това каза пред Lupa.bg експертът по национална и международна сигурност и преподавател в НБУ д-р Тихомир Стойчев.

По думите му, в момента властта използва сила, за да превзема доходоносни бизнеси. „Такива като Гиа лесно се гонят, тъй като са от СССР, ОНД (бел.р. Общност на независимите държави), сега от бивши съветски републики. Изкарват ги, че са от руското разузнаване или че са опасни за националната сигурност", смята експертът и допълни, че зад шпионските и други скандали у нас видимо стоят чужди, включително американски интереси.  

„Чеченци и грузинци у нас има отдавна. Хора от ръководството на Националната служба за сигурност, която след това се вля в ДАНС, ги докара в България. Заедно създадоха фирми по Черноморието, охраняваха казина...”, разкри д-р Стойчев.

Весела Лечева и съпругът й Манол Велев

"Пак от това ръководство хора използваха служебното си положение, за да притискат руснаци, появили се в бизнеса със спецпродукция. Имаха и интереси в контрабандата по границите. Та някак се случи, че един такъв кавказец, доколкото си спомням Абдула Патаев, се оказа убит в България", допълни експертът.

Гиа е бил задържан заедно с още двама свои сънародници в четвъртък сутринта и оттогава е в ареста, информира първо Lupa.bg. За акцията на МВР съобщи премиерът Бойко Борисов, който похвали ченгетата за проведената акция с думите: „Такива сериозни хора гониха, с толкова оръжие... Не бях виждал в „Ролс-Ройс” да се движат. Никой не очаква от „Ролс-Ройс” да го нападнат”.

Засега от полицията и от прокуратурата не дават официална информация за проведената акция, но се очакват нови арести в следващите дни.