УДАР на Lupa.bg: Защо Кирил Петков посрещна Великден в Царево?

Личности
12:50 - 26 Април 2022
6102
УДАР на Lupa.bg: Защо Кирил Петков посрещна Великден в Царево?

Кирил Петков посрещна най-светлия християнски празник Великден в Царево. Премиерът присъства на празничното богослужение в местната църква „Св. Успение Богородично“, придружаван от съпругата си Линда. Двамата дори обиколиха храма със свещ в ръка заедно с миряните.

ВИП гостът бе посрещнат от свещеника Стоян Кралев. Отецът му подари икона, а на премиерската съпруга - букет цветя. Преди да влезе в храма, Петков огледа цепнатина по фасадата му, за която се предполага, че е от скорошно земетресение.

Пред медиите министър-председателят обясни, че това е една от най-красивите църкви в България и посочи, че свещеникът на храма всеки ден работи със семейството си, за да изглежда това място толкова приветливо и красиво.

Малко хора обаче знаят защо Кирил Петков отиде чак в Царево за Великден. Източник на Lupa.bg разкри мистерията - министър-председателят се чувства свързан с морското градче повече от 30 години, защото… е живял там.

Оказа се, че едва 13-годишен, малко преди да отпраши за Канада през 1994-а живял, тийнейджърът Кирил живял една година в Царево заедно с баща си Петко Петков. По онова време родителите на настоящия премиер вече били с влошения отношения, малко след имиграцията официално се развеждат.

Таткото напуснал България със семейството си, след като спечелил проект на САЩ и Канада за борба…със змиите.

Петко Петков дал концепция за справяне с влечугите в отвъдморски територии на двете северноамерикански държави. Става дума за острови, в които змиите изяждали всички бозайници и птици.

Петков-баща показал завидни познания по херпетология, затова и заслужено спечелил добре финансирания проект, който му дал възможност да премести цялото си семейство за постоянно във Ванкувър през 1994 г.

Петко Петков по образование и професия е учител по биология. По негова инициатива семейство емигрира за Канада, а преди това той работи на щат като зоолог към БАН. В чужбина Петков започнал изследователска дейност и обиколил Щатите, Амазонка и различни острови и държави, за да изучава особености на природата.

И днес Кирил Петков обича бившия Мичурин – когато е там, министър-председателят предпочитал да отсяда в хотел „Морско конче” на къмпинг „Юг”, макар че имал особено влечение към живописния нос на къмпинг „Корал”, където през 2018 г. община Царево разпореди да се събори незаконно вдигната от баща му къща.