Удар: Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро в Шумен (СНИМКИ)

Парите са правени с турската хартия за дюнери

Топ
13:09 - 21 Октомври 2024 (обновена)
1033
Удар: Разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро в Шумен (СНИМКИ)

Печатница за фалшиви пари беше разбита в Шумен. Задържани са двама мъже на средна възраст, които имат предходни присъди за престъпления от общ характер. Това съобщи окръжният прокурор Орлин Куздов.

Открити са фалшиви банкноти по 50 лв. и 500 евро с изключително високо качество. Намерени са и доларови банкноти.

„Освен че не могат да бъдат различени на улицата, те са минавали и през банкомати”, обясни заместник окръжният прокурор на Шумен Делян Димитров.
Задържаният под стража създател на фалшивите банкноти е обявил, че е създал поне 2000 броя петдесетолевки. Около 1000 са засечените фалшивите еврови банкноти.

„Но е възможно в оборот да са много повече“, коментира Димитров.

По случая служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" работят повече от година. Единият задържан под стража е създавал фалшивите банкноти, а другият, който е с мярка домашен арест, е отговарял по-скоро за разпространението им. Двамата мъже са си общували единствено по интернет. В глобалната мрежа са търсили и информация за материалите и техниката, които са нужни за изработването на копията на банкнотите. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция, а турската хартия е предназначена за опаковането на дюнери, уточни заместник окръжният прокурор.

„За първи път имаме такъв успех в Шумен. Това е тежко посегателство срещу цялата финансова система на България и Европейския съюз“, каза окръжният прокурор Орлин Куздов.
При доказване на престъплението в съда, създателят на фалшивите банкноти може да получи присъда от 5 до 15 години.