Удар за $800 млрд. нанася работата от вкъщи

Намаляващото търсене на офиси сваля наемите им, банките губят

Новини
13:10 - 14 Юли 2023
4273
Удар за $800 млрд. нанася работата от вкъщи

Работата от разстояние е прекрасна възможност за служителите и смъртна заплаха за индустрията около офисите и корпоративните пространства в глобален мащаб. Тази заплаха вече е измерима - под риск са 800 млрд. долара пазарна стойност, изчисляват от McKinsey Global.

Това може да създаде проблеми не само в имотния сектор, но и при банките.

По време на коронавируса целият свят се научи да работи дистанционно. След отпадането на противоепидемичните мерки, повечето компании или запазиха възможността за 100% хоум офис, или въведоха хибриден модел с няколко дни от вкъщи и няколко - на работното място.

Според експертите опитите на работодателите да върнат хората си изцяло в присъствен режим няма да се увенчаят с успех.

Това означава, че препълненият офис от времената преди COVID-19 вече е рядка гледка. Също така значи и че компаниите не се нуждаят от толкова големи пространства.

Изчислената загуба на пазарна стойност от 800 млрд. долара се базира на 26% спад спрямо нивата от 2019 г.,

но има и по-мрачен сценарий с 42% загуба на стойност, предупреждават експертите,

цитирани от CNN.

Фактор са повишаващите се лихвени проценти, а също и възможността финансовите институции в момент на затруднение да намалят цената на недвижимостите, които са финансирали или притежават. Последното

може да се превърне в още по-голям проблем за банковия сектор, който финансира повечето от сделките с офиси.

Намаляващото търсене на офиси сваля наемите им. В Сан Франциско и Ню Йорк през миналата година те са били съответно 28% и 22% по-ниски в сравнение с нивата от 2019 г., ако отчетем инфлацията.

При най-умерения сценарий до края на десетилетието търсенето на офиси ще е с 13% по-ниско от това през 2019 г.

Страдат и магазините - пешеходният трафик около тези в градските зони остава с 10-20% по-нисък заради придобитите навици за онлайн пазаруване. Мнозина от потенциалните клиенти са се преместили в по-малки населени места по време на пандемията и сега нямат намерение да се връщат, коментират авторите на анализа.

Според McKinsey собствениците на офис сгради също трябва да открият свой вид хибриден режим. Това означава създаване на многофункционални пространства, които могат бързо и лесно да се адаптират за различни цели.