Ударената от мълния къща в Казанлък - прокълната заради №13

Общината ще възстанови погрома със свои средства

Актуални новини
16:49 - 03 Юни 2019
6621
Ударената от мълния къща в Казанлък - прокълната заради №13
През нощта срещу неделя, приблизително по едно и също време - петнайсетина минути след 2 часа след полунощ, в Старозагорско бяха регистрирани 2 инцидента, свързани с капризите на времето. Най-напред 2 мълнии една сред друга удариха и запалиха къща на улица "Цар Асен" в Казанлък. Малко след това парче от противоградна ракета с дължина около 30 сантиметра проби покрива на къща в старозагорското село Остра могила и падна до леглото на 91-годишната Стефка Бонева. Като по чудо и в двата случая не пострадаха хора.

В запалената от гръмотевиците къща, която е на фаталния номер 13, живеят възрастни брат и сестра. Домът е на фамилията им. В неделната нощ те се събудили от тътен, а стените се разтресли като при земетресение. След това 72-годишният Михаил Михайлов и 58-годишната Красимира видели, че покривът на къщата им гори. Тъй като строителството е старо, на гредоред, пламъците се разпространили бързо. Загасени са от 3 пожарни, но къщата остана без покрив, от водата е засегната и част от имуществото на стопаните.

Постоянно ни се случват такива сакатлъци, я водопроводът ще избие, я плъхове ще ни нападнат. Дали е защото сме на 13, или е имало турско гробище тук едно време, не знам, тюхкаше се собственикът бай Мишо.

Вътрешният министър Младен Маринов дойде днес по обяд на място в Казанлък и разговаря със собственика на ударената от гръмотевиците къща Михаил Михайлов, на 72 години. С него бяха началникът на противопожарната безопасност главен комисар Николай Николов и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Община Казанлък взе веднага мерки да помогне на пострадалите и днес обяви, че ще поеме разходите по възстановяването на къщата. Стопаните й прекараха първата нощ след бедствието при роднини, а сега ще получат и временно общинско жилище. Двама строителни предприемачи се заемат с ремонта, а от строителните хипермаркети в града ще дадат материалите за ремонта.

Бедственото положение бе въведено заради интензивните валежи в района, започнали около 16 часа на 2 юни. Те причиниха наводнения в домовете на много хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, преливат дерета. Ако водата продължи да се покачва, местната власт е готова да евакуира заплашените хора.