УДАРНИЧКИ: 1 млрд. лв. годишно изкарват българските проститутки

Общество
14:00 - 28 Октомври 2020
4241
УДАРНИЧКИ: 1 млрд. лв. годишно изкарват българските проститутки

Приходите от вътрешния и външния пазар на сексуални услуги, в които участват български гражданки (и граждани), се оценява на между 900 млн. и 1 млрд. лв. годишно. Постъпленията от протитуцията само на вътрешния пазар варират от 210-240 млн. лв. Шокиращите данни изскачат от Доклад на Центъра за изследване на демокрацията, оценяващ организираната престъпност в България през 2019-а година.

“В топ 3” на приходите от нелегални пазари, второ място си поделят търговията на горива и тази на наркотици, като постъпленията варират от по 400 - 450 млн. лв. годишно. На трето място се нареждат усвоените от т.нар. “бели якички” със злоупотреба средства от ЕС, които варират между 70 и 300 млн. лв. годишно, но има изложени и експертни оценки, според които може да достигнат до половин милиард лева.

Жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация са предимно жени, повечето от ромски произход, които се извеждат към страни в западна Европа или към големите градове и курортите у нас. За поредна година България остава основна страна на произход на жертви за повечето форми на трафик на хора в ЕС.

Като цяло се наблюдава лек спад на регистрираните жертви на трафик – от 443 през 2018 г. до 404 през 2019 г.

Най-рискови за трафик на хора остават по-слабо развитите региони на страната – Северозападна и Северна централна България, както и районите с компактно ромско население в Пазарджик, Пловдив, Сливен, Бургас и Варна. Тревожен факт е, че се забелязва профилиране на вида трафик по региони – в Сливен има засилен трафик с цел сексуална експлоатация, а в Бургас, Варна и отчасти в югозападна България – трафик на бременни жени с цел продажба на новородени деца. Северозападна България е рисков регион за трафик с цел трудова експлоатация.

В същото време обаче се отчита ръст на трафика с цел просия, вкл. на големи групи потърпевши лица, в страни като Швеция и Франция.

Очаква се ограниченията, наложени от Covid, да редуцират обема на трафика на хора през 2020 г., пише в доклада.