УДАРНО: Корнелия оправи Бойко, подхвана Гешев

Този Висш съдебен съвет не може да отстрани главния прокурор, смята лидерът на БСП

Политика
18:43 - 16 Май 2023
6479
УДАРНО: Корнелия оправи Бойко, подхвана Гешев

Народното събрание трябва да избере нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото мандатът на този е изтекъл отдавна, и той да реши за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви.

След като отряза Бойко Борисов за подкрепа Нинова подхвана нова тема – правосъдната реформа. Според червената лидерка Народното събрание има няколко важни задачи, свързани със съдебната власт, сред които приемането на законите за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и за механизма за контрол над главния прокурор.

Много грозни картини се разиграват от вчера, коментира Нинова относно изявленията на главния прокурор и на заместника му.

Но и тук ГЕРБ, според мен, сбъркаха в подхода. Не може Мария Габриел, като кандидат за премиер, първото нещо, което казва да е „моето правителство и моят министър на правосъдието ще искат оставката на Гешев“. Не така. Политик, кандидат за премиер, не може по този начин да говори. Къде е нейното правителство сега? Кой ще ѝ е министър на правосъдието? Това е пряка политическа намеса в решението, коментира Корнелия Нинова.

Според лидера на БСП в България има разделение на властите и не трябва политиците да се намесват в съдебната система.

Всички политически партии през годините сме искали оставката на Гешев, включително и ние, добави Нинова. Според нея случващото се през последните дни прилича на „сблъсък на лобита, интереси и групировки кой да овладее прокуратурата“.

Според Нинова от казаното от Иван Гешев трябва да последват реални действия, разследвания и дела.

Тя отрече да има връзка между изказването на главния прокурор и последвалото решение на БСП да не подкрепи правителство с първия мандат.