Ударно производство на оръжия в Полша заради Украйна

ЕС обеща да осигури на окупираната държави нужните боеприпаси

Новини
09:08 - 26 Март 2023
2734
Ударно производство на оръжия в Полша заради Украйна

Полският производител на оръжия Dezamet, подразделение на държавната оръжейна компания Grupa Zbrojeniowa (PGZ), ще увеличи значително продукцията си, за да осигури обещаните от ЕС на Украйна боеприпаси. Това е съобщил премиерът на страната Матеуш Моравецки, предава БНР.

В понеделник Dezamet ще посети еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който беше и във военните заводи в Сопот миналата седмица. 17 страни членки на ЕС и Норвегия се съгласиха тази седмица да доставят боеприпаси в подкрепа на Украйна, съобщи европейската агенция по отбрана. Dezamet произвежда артилерийски боеприпаси, минохвъргачки и гранатомети.

Тя е само една от над 50-те предприятия за въоръжаване - собственост на полската държава. "Този завод може да разчита на нови поръчки и финансиране. Ще въведем нови производствени линии в тази компания и другите за произвеждане на боеприпаси", заяви Моравецки в радио интервю, запитан за посещението на Бретон.

"Искаме да засилим производството многократно по най-бързия начин", допълни полският премиер. Той също така коментира, че разчита и на частните компании в Полша да увеличат продукцията си. Държавната оръжейна компания PGZ обяви в петък намеренията си да наеме допълнително няколко хиляди души. В момента в нея работят 20 000 поляци