Удивителен артефакт e на 300 млн. години

Камбаната с митично същество се появява от горящ въглен

Мистика
15:33 - 07 Май 2020
5230
Удивителен артефакт e на 300 млн. години

Тази невероятна история периодично се появява в информационното пространство в различни части на света. Дали е истина или някаква мистификация, за това няма категоричен отговор. На първо време разказът връща назад във времето, но сравнително скоро - през 1944 г.

Тогава 10-годишният Нютон Андерсън от графство Апшур в Западна Вирджиния едва не запалил къщата. Момчето било само у дома и за да му е топло, започнало да слага въглища в печката. Но част от горящите въглени паднали от огъня на пода и докато се опитвал да ги върне обратно, за да не стане пожар, Нютон чува как нещо иззвънява. Оказва се, че един от горящите въглени се е разцепил и от него е изпаднал блестящ предмет. Момчето с огромна изненада открило, че в буцата, която до преди малко е била в огъня, имало малка метална камбана.

Въглищата, все още добивани в графство Апшур в Западна Вирджиния, са на около 300 милиона години. Досега остава открит въпросът как камбаната с изображението на хуманоидно същество на дръжката е попаднала в минерала преди толкова милиони години.

Експертите са разделени в мненията относно произхода на необикновения артефакт. Някои смятат, че той е създаден от извънземни. Според други неговите автори са представители на развита древна цивилизация. Вероятно камбаната някога е била обвита в растения, които по-късно са се превърнали във въглища. Според трети артефактът е изпратен в карбоновия период от бъдещето. 

През 1950 г. семейство Андерсън предава находката си на университета в Оклахома. Там е установено, че камбаната е направена от непозната за науката сплав. В нея освен мед, цинк, калай, цезий, никел, олово, кобалт, има и няколко непознати метали. Учените, достигнали до този извод, не успяват да оповестят сензацията. Върху тях много скоро започва да се оказва натиск от различни страни, включително и от ръководството на университета. Изследователите са принудени да изоставят опитите да представят толкова важна информация на обществеността.

Самият Нютон Андерсън години наред не спира да изучава артефакта. Той стига до извода, че фигурата на камбаната много прилича на Пазузу, демонът на ветровете от шумерско-акадската митология. Пазузу е изобразяван като същество с човешко тяло, лъвска глава и лапи, два чифта крила и жило на скорпион. Авторът на находката предполага, че част от дръжката на камбаната може да е била отчупена, като първоначалната дължина е била много по-голяма.

Скептиците смятат, че това всъщност е тибетска пееща камбана. Но както е известно, древните религиозни култове, а и всички митологии и религиите в метафизичната си същност си приличат, което насочва към евентуален общ източник на всички вярвания. Най-вероятно артефактът, изпаднал от горящия въглен, наистина принадлежи на някаква древна цивилизация на около 300 милиона години.