Удвояване на сериозно заболелите от COVID-19 за седмица в Израел

Всички пристигащи в страната ще трябва да преминат под карантина, дори ако са били ваксинирани

Новини
13:07 - 08 Юли 2021
3659
Удвояване на сериозно заболелите от COVID-19 за седмица в Израел

Броят на сериозно заболелите от новия коронавирус (COVID-19) в Израел почти се е удвоил през последната седмица и сега е 46 души според данни, публикувани от израелското здравно министерство, съобщава "Аарец".

Освен това Израел съобщи за 518 новозаразени с COVID-19 през последното денонощие, увеличавайки броя на активните случаи до 3568 души. Броят на починалите от коронавируса от началото на епидемията в страната вече е 6429 души. 

От направените през последните 24 часа 74 421 теста за коронавирус, 0,7 са с положителна проба.

Тревожните новини идват на фона на широко прокламираната като супер успешна масова ваксинация в близкоизточната страна.

Също в сряда израелското министерство на здравеопазването съобщи, че ваксиниран пътник, пристигнал в Израел от чужбина, е бил диагностициран с първия случай в страната на нов вариант на коронавируса, известен като "Делта плюс".

Друг човек, който е влязъл в контакт с преносителя, в момента очаква резултата от теста си за COVID-19.

Въпреки че вариантът делта плюс изглежда подобен на широко разпространения вариант на делта, все още не е ясно дали е по-заразен или опасен от делта варианта. Вариантът на делта плюс е различен в протеин на повърхността на вируса, което му позволява да се свърже с клетката и да я зарази.

Кабинетът за коронавирус реши в сряда, че всички пътници, пристигащи в Израел, ще трябва да преминат под карантина, дори ако са били ваксинирани в Израел, докато не получат отрицателен тест за COVID-19, приет при пристигането.

Новите ограничения ще влязат в сила през следващите дни.

Вариантът делта плюс е открит за първи път в Индия, както и вариантът делта, и сега е намерен в редица други страни, включително САЩ и Великобритания. Не е очевидно обаче дали ще се превърне в доминиращ щам в тези страни.