Удвояват броя на влаковете между Брюксел и Нидерландия в края на 2024 г.

Новите тренове ще пътуват 16 пъти на ден

Новини
15:59 - 15 Август 2023
2186
Удвояват броя на влаковете между Брюксел и Нидерландия в края на 2024 г.

Броят на скоростните влакове от типа "Интерсити", които се движат ежедневно между белгийската столица Брюксел и Нидерландия, ще бъде удвоен от 16 на 32 в края на 2024 г., според нидерландската Национална железопътна компания НС (Nederlandse Spoorwegen - бел. ред.) и Националната железопътна компания на Белгия (SNCB).

Това белгийската агенция Белга, цитирана от БТА. 

Новите влакове ще пътуват 16 пъти на ден (в дадена посока и обратно) по високоскоростната линия между железопътните гари "Амстердам зуид" ("Амстердам юг") и "Брюксел миди" ("Брюксел юг"). По време на пътуването те ще спират и на гарите "Схипхол еърпорт" (Летище Схипхол), в Ротердам, както и на "Антверп-центраал" (централна гара на Антверпен).

Пътуването с влак между Брюксел и Амстердам ще продължава около два часа,

което е с 45 минути по-бързо, отколкото се пътува в момента. То ще осигурява алтернатива на пътуването със скоростните влакове на компанията "Талис" (Thalys), които се движат между гарите "Брюксел миди" и "Амстердам центраал" (централна гара на Амстердам).

По-малко спирки

"Интерсити" влаковете и в момента се движат между "Брюксел миди" и "Амстердам центраал", но спират на повече гари. Тази линия ще бъде запазена, но ще бъде скъсена. От 2025 г. влаковете ще се движат между Ротердам (Нидерландия) и "Брюксел миди". Те ще спират в Бреда, в Ноордеркемпен, на "Антверп-центраал", в Мехелен, на гарата на Летище "Брюксел", на "Брюксел-норд" ("Брюксел север") и на "Брюксел-центраал" (централна гара на Брюксел).

Според новото разписание ще бъде спряна директната влакова връзка между Амстердам и Летище "Брюксел", както и с други по-малки гари по сегашния маршрут на влаковете. Според нидерландската Национална железопътна компания, пътуването, при което ще се налага смяна на влака в Ротердам, няма да отнеме повече време, отколкото се пътува в момента. 

Точните разписания на влаковете и цените на билетите за тях предстои да бъдат уточнени от железопътните компании на Нидерландия (NS) и Белгия (SNCB).