УЕФА официално се извини на феновете на Ливърпул и Реал

Спорт
14:53 - 04 Юни 2022
1844
УЕФА официално се извини на феновете на Ливърпул и Реал

От УЕФА излязоха с официално изявление по случай събитията преди финала на Шампионска лига на „Стад дьо Франс“. От европейската футболна централа поднесоха своите извинения към феновете на Ливърпул и Реал Мадрид и са категорични, че подобно нещо не бива никога да се случва отново.

Пълното позиция на УЕФА:

„УЕФА желае искрено да се извини на всички зрители, които трябваше да преживеят или станаха свидетели на плашещите и тревожни събития преди финала на Шампионската лига на стадион „Стад дьо Франс“ на 28 май 2022 г. в Париж. Те се случиха в нощ, която трябваше да бъде празник за европейския клубен футбол. Никой футболен фен не трябва да бъде поставян в тази ситуация и това не трябва да се повтаря.

За тази цел, веднага след събитията, УЕФА поръча независимо разследване , за да идентифицира недостатъците и отговорността на всички субекти, участващи в организацията на финала.

Независимото разследване ще бъде ръководено от д-р Тиаго Родригеш от Португалия и има за цел да разбере какво се случи в часовете преди финала и да извади поуките, за да се гарантира, че събитията няма да се повторят никога.

Разследването ще се стреми да установи пълна картина и времева линия на случилото се през деня, както на стадиона, така и в околните райони, включително по време на шествията на зрители към стадиона през различните точки за достъп.

Той също така ще разгледа всички оперативни планове, свързани със сигурността и издаването на билети, както и други по преценка на главния разследващ.

Разследването има за цел да идентифицира всички проблеми или пропуски в изпълнението и управлението на операциите и да оцени ролите и отговорностите на всички участващи субекти и адекватността на техния отговор на събитията, за да направи препоръки относно най-добрите практики за бъдещето за УЕФА и съответните заинтересованите страни.

Констатациите от разследването, заключенията и препоръките ще бъдат изложени подробно в доклада. Разследването ще започне незабавно и трябва да приключи възможно в най-кратък срок".