УЕФА: "Пирин - Локо Сф е уреден!", нашата прокуратура: "Пълни глупости!"

Срещата се игра на 16 май тази година, а железничарите спечелиха с 1:0

Топ
15:19 - 10 Октомври 2022
2548
УЕФА: "Пирин - Локо Сф е уреден!", нашата прокуратура: "Пълни глупости!"

Пореден мач от българското първенство е преминал през разследване за евентуално манипулиране на резултат с цел залози. Във фокуса на вниманието е попаднал двубоя между отборите на Локомотив София и Пирин от фазата на плейаутите през миналия сезон. Срещата се игра на 16 май тази година, а Локомотив София спечели с 1:0.

От УЕФА са изпратили писмо до БФС, базирано на доклад от Sportradar, в което се казва, че „има ясни и неоспорими доказателства за залагания, че ходът или резултатът от този мач са били неправомерно повлияни с оглед получаване на корупционни печалби от залагания, информира dsport.

Доказателства от залагания в крайна сметка показват, че залагащите са имали предварителна информация, че ПФК Пирин Благоевград ще загуби първото полувреме. Съмнителни залагания преди мача и на живо ПФК Пирин Благоевград да загуби първото полувреме и да бъде отбелязан поне един гол през първото полувреме“.

В крайна сметка мачът завърши с победа на Локомотив с 1:0, а голът падна в 37-ата минута на двубоя, след като Димитър Митков се разписа с глава.

На база получения сигнал от УЕФА БФС сезира прокуратурата (на 6 юни) с искане да бъде извършена проверка и при наличие на достатъчно доказателства да се предприемат изискуемите от закона действия.

От своя страна Софийска районна прокуратура възлага на СДВР да извърши необходимото разследване и да разпита лицата имащи отношение към срещата. В хода на разследването са разпитани шестима футболисти на Локомотив София, старши треньора Иван Колев и административния директор Ивайло Котев. На разпит са минали 8 футболисти на Пирин и старши треньора на тима тогава Радослав Митревски.

На 27 септември Софийска районна прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала, тъй като установява, че няма никакви данни за извършено престъпление от общ характер свързано с оказване на неправомерно влияние върху резултата от футболния мач.

В постановлението на прокурора се казва: „В хода на извършената проверка са снети множество сведения от футболистите и на двата отбора, които са играли във футболния мач, треньорите, както и от Борислав Попов. В сигнала си от УЕФА посочват, че има „неоспорими доказателства“, че е повлияно на резултата от спортното мероприятие. Видно от изложените твърдения в сигнала се изтъква, че има вероятност защитникът на ПФК Пирин Благоевград Петър Занев умишлено да е пропуснал нападателя на Локомотив София и така да се е стигнало до единствения гол в мач В подадения сигнал се посочва, че отборът на Локомотив София до седемнадесетата минута на мача не са отправили нито един удар към вратата на Пирин.

В подадения сигнал от УЕФА се съдържат множество противоречиви едно на друго твърдения. В подадения сигнал се сочи, че отборът на ПФК Локомотив София е бил доминиращ през първото полувреме на мача, а в същото време се изразяват съмнения за реализирания гол през първото полувреме именно от отбора на Локомотив София. В сигнала се сочат данни, че азиатски букмейкър е повишил коефициентите на залозите във връзка с победа на отбора на Локомотив София. В сигнала се посочва, че при залаганията относно резултата от мача е било налице „ирационално поведение“.

От прокуратурата посочват също, че са снети множество сведения от футболисти и треньори, като в крайна сметка се установява следната фактическа обстановка:

„От събраните по преписката материали, не само не се установяват „неоспорими доказателства“, а не се установяват и никакви данни за извършено престъпление от общ характер, свързано с оказване на неправомерно влияние върху резултата от футболен мач. Видно от снетите в ход на проверката сведения от футболистите и на треньорите на двата отбора, се установява, че резултатът на футболния мач не е манипулиран“.

На база всичко това прокуратурата отказва да образува досъдебно производство и прекратява разследването.