УЕФА разследва Левски заради знаме

"София-Запад" пуснаха декларация за скандала

Спорт
10:54 - 19 Юли 2019
4785
УЕФА разследва Левски заради знаме

УЕФА разследва - Левски заради знаме в агитката в Словакия срещу Ружомберок - това беше един от акцентите в последните дни по родните медии. Става дума за забранен символ, който според някои бил нацистки. Според чл. 14 от Дисциплинарния правилник на УЕФА, това са всички знаци, които призовават за дискриминация на базата на цвят на кожата, раса, религия, принадлежност към етническа група, пол и сексуална ориентация.

Наказанието за подобно деяние е частично затваряне на стадиона. При повторно провинение санкцията е мач без публика и глоба от 50 000 евро. Вчера Левски спечели с 2:0 и реванша срещу Ружомберок на стадион "Георги Аспарухов", като двубоят се игра без публика. Причината - през миналия сезон УЕФА наказа тима за невъздържано поведение на публиката при отпадането то Вадуц. Заради знамето, на което е изписано името на квартала, откъдето са момчетата, симпатизиращи на Левски - Крива River (столичния квартал "Крива река"), е станал скандалът. До надписа се мъдрят две безобидни изображения на черепчета, които според някои са нацистки символи. Тези фенове на сините, които са обединени под това знаме, на което в този двубой му било сефтето, не са знаели, че това може да се окаже проблем.

Комбинацията между надписа на българо-английски и черепчетата им е харесал и знамето е било изработено, но без никой да подозира, че тези изображения имали нацистка символика.

Веднага вината беше хвърлена върху групировката на Левски - "София-Запад", която винаги е набеждавана за рпоблемите в Сектор "Б". Този път те отказаха да поемат отговорността и излязоха с официална позиция:

"Здравейте, левскари, Отново се налага да се обръщаме към цялата синя общност по изключително неприятен повод. Не можем да гледаме безучастно как името ни е подложено на клевети и откровени лъжи, относно издигането на знамето със забранените символи в Ружомберок. Самите ние останахме приятно изненадани от подкрепата и възхвалите на всички левскари, които се гордееха цяла седмица със защитата на честта на Левски след нападението на момчетата от Краковия и Аякс и се питахме, кога някой ще измисли поредния пасквил, с който да изцапа добрите впечатления на нашите съмишленици! За съжаление, той не закъсня. Драги левскари, за наше огромно съжаление пропътувахме пътя до Ружомберок, но не успяхме да присъстваме на срещата, защото нашите момчета не бяха допуснати до трибуните, въпреки наличието на билети. Ние от "София Запад" отлично знаем, че сме виновни за вчерашното земетресение в Бали, пожара на Пелопонес преди дни. Свикнали сме да сме винаги "черните" и вечно "виновните", но не и този път! Не и за това знаме! Ние не сме правораздавателен орган, за да посочваме виновници, но ние сме левскари, които повече от всичко искат да се върнат на стадиона, за да подкрепят любимия си отбор, защото в добро и лошо сме до него, за да му помагаме и браним честта му, а не за да докарваме глоби и закрити врати! Само Левски! С уважение към синята общност и презрение към лъжците!".

В крайна сметка се оказва старото правило, че незнанието не е оправдание, но в случая момчетата от столичния квартал "Крива река" нито са нацисти, нито са такива, предизвикващи ексцесии и проблеми, а виждането им за визия на знаме на сините и двата черепа, които според някои са свастика, могат да доведат до несправедливо наказание на клуба.