УЕФА заплаши: Изхвърляме всеки, който участва в Суперлигата

Задава нова война във футбола, чака се становището на клубовете

Спорт
10:56 - 19 Април 2021
2255
УЕФА заплаши: Изхвърляме всеки, който участва в Суперлигата

УЕФА официално излезе с изявление за информациите, които се появиха, че 12 от най-силните клубове в света ще създадат собствена Суперлига. Според информация клубовете са 6 от Англия - Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул и Тотнъм, три от Италия - Ювентус, Интер и Милан и три от Испания - Барселона, Реал Мадрид.

Изявлението на УЕФА е общо заедно с Висшата лига, Ла Лига и Серия А, както и футболните федерации на Англия, Италия и Испания.

От УЕФА съобщават, че са научили за създаването на тази затворена Суперлига и макар и да не съобщава имената на отборите общата позиция на трите лиги показва, че именно това са отборите.

От УЕФА обявиха, че бъдат взети всички налични мерки на всички нива, включително и съдебни. Според централата футболът се основата на открити състезания и постижения постигнати на терена и не може да съществува друг вариант.

"Както бе обявено по-рано от ФИФА и шестте конфедерации, на съответните клубове ще бъде забранено да играят във всяко друго състезание на национално, европейско или световно ниво, а на техните играчи може да бъде отказана възможността да представляват националните си отбори", обявиха още от централата.

"Благодарим на клубовете в други страни, особено на френските и германските клубове, които отказаха да станат част от това. Призоваваме всички любители на футбола, привърженици и политици, да се присъединят към нас в борбата срещу подобен проект, ако той бъде обявен. Този личен интерес на малцина продължава твърде дълго! Достатъчно", добавиха от централата.

Така се задава нова война във футбола. Ако отборите все пак решат да създадат лигата отборите и техните играчи ще могат да играят само във въпросната лига без да имат право да играят в клубните първенства и на европейски и световни първенства.

Очаква се становището на 12-те клуба, като според някои от информациите Суперлигата ще бъде обявена тази вечер.

Припомняме, че топ клубовете и УЕФА се бяха разбрали за сезон 2024-2025 да има тотална нова промяна на Шампионската лига, но явно клубовете са размислили, защото УЕФА ги поряза за едно от условията, а именно лигата да бъде затворена. Идеята на УЕФА беше два тима, които не са се класирали в турнира, но са на най-добри позиции в ранглистата на УЕФА да участват в турнира.