Уганда като Путин: Затягат примката около гейовете

Африканската държава подготвя ново законодателство за забрана на хомосексуалността

Новини
17:05 - 01 Март 2023
2239
Уганда като Путин: Затягат примката около гейовете

Депутат от Уганда представи във вторник проект на закон, който според него има за цел да забрани хомосексуалността в източноафриканската страна, изразявайки широко разпространени анти-гей настроения, които достигнаха връх през последните дни.

Законодателят Асуман Басалирва каза, че неговият законопроект ще накаже „промотирането, набирането и финансирането“ на свързани с LGBT дейности. Повечето депутати в парламентарната камара в столицата на Уганда Кампала подкрепят законопроекта.

„Или сте с нас, или сте със западния свят“, каза председателят на парламента Анита Сред. „Ще гласуваме с вдигане на ръка по този въпрос“, каза тя.

Еднополовите отношения в Уганда вече са криминализирани според наказателния кодекс от колониалната епоха.

Суровото анти-гей законодателство, прието през 2014 г., по-късно беше отменено от съдийски състав на фона на остра международна реакция. Този законопроект в първоначалния си

проект предвиждаше смъртно наказание за някои хомосексуални действия.

Новият законопроект ще бъде оценен от парламентарна комисия, преди да бъде обсъден в пленарна зала. Подробности за конкретните му разпоредби все още не са налични. Басалирва сравни хомосексуалността с рак.

„В тази страна или в този свят говорим за човешки права. Но също така е вярно, че има човешки грешки. Искам да твърдя, че хомосексуалността е човешка грешка“, каза той.

Анти-гей настроенията нараснаха през последните дни на фона на предполагаеми съобщения за содомия в интернати. Неотдавнашното решение на Англиканската църква да благослови гражданските бракове на еднополови двойки също разпали страстите, включително у някои, които виждат хомосексуалността като внесена от чужбина.

„Англиканската църква се отклони от англиканската вяра и сега е лъжеучител“, каза угандийският архиепископ Стивън Казиимба в изявление по-рано този месец.

Хомосексуалността е криминализирана в повече от 30 от 54-те страни в Африка.