Ухапан от прилеп американец, отказал ваксина и умря

Бозайникът бил тестван и се оказало, че е преносител на бяс

Свят
11:06 - 30 Септември 2021
4907
Ухапан от прилеп американец, отказал ваксина и умря

Жител на американския щат Илинойс в средата на август се събудил с прилеп на врата си. Прилепът се оказал преносител на бяс, но мъжът, който бил над 80-годишен, отказал ваксина, твърдят властите. Месец по-късно починал.

Това е първият случай на заразяване на човек с бяс в Илинойс от 1954 г., според Департамента за обществено здраве на Илинойс. Експерти по дивата природа открили, че в дома на мъжа има колония от прилепи. Департаментът не съобщава името на починалия, нито причината, поради която отказал да се ваксинира.

Случаите на бяс при хората са предотвратими и редки, но при 99% от случаите болестта протича с фатален край. Всеки, който бъде ухапан от бясно животно, веднага трябва да потърси лекарска помощ, съветват властите. Бесът е нелечим, след като симптомите започнат да се проявяват.

Повечето прилепи не са преносители, но експертите казват, че е от решаващо значение да се установи дали някое животно, с което сте контактували, е заразно. Ако прилеп или друго животно не може да бъде тествано за бяс, най-безопасно е да получите превантивна ваксина.

Ако се започне бързо лечение след потенциален контакт със заразено животно със серия от ваксини - обикновено четири дози, приложени в ръката за две седмици - е малко вероятно хората да развият симптоми.

„Ако не получите профилактично лечение и имате симптоми на бяс, няма лечение, което да е наистина успешно, за да се помогне на хората да излязат от това живи“, казва ветеринарният лекар на щата Илинойс Кони Остин.

Бесът може да се разпространи чрез ухапване от заразено животно като куче, миеща мечка, скункс или лисица. Най-новите случаи на бяс при хора в САЩ са проследени до прилепи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Въпреки че малко хора всъщност се заразяват с болестта, около 60 000 американци получават серията от превантивни ваксини всяка година.

 

Превод от в. „Вашингтон поуст”.