Уилям и Хари се събраха, но мемоари може да ги разделят завинаги

Новини
09:09 - 12 Септември 2022
2237
Уилям и Хари се събраха, но мемоари може да ги разделят завинаги

Смъртта на британската кралица Елизабет II събра внуците ѝ Уилям и Хари, които от две години враждуват заради решението на по-малкия да емигрира в САЩ с жена си Меган, откъдето отправиха сериозни обвинения към британското кралско семейство за липса на подкрепа, включително расизъм. Двамата братя се появиха заедно със съпругите си пред двореца Уиндзор, за да разговарят със стекли се пред него опечалени хора от смъртта на баба им и да прочетат някои от картичките, които оставят пред вратите на крепостта.

Британски медии твърдят, че това се е случило по препоръка на баща им крал Чарлз III. Имало е 45-минутни преговори как точно да стане. По-големият Уилям се обадил на брат си, за да му предложи. Още преди седмица, когато Хари и Меган пристигнаха в Лондон за участие в свои благотворителни проекти и кралицата бе жива, се появиха информации, че това е условие от по-малкия брат, за да могат двамата да бъдат отново заедно.

Хари обвинява Уилям, че не го е подкрепил в трудни моменти след брака му с разведената американска актриса Меган и затова се е стигнало до решението му да напуснат Великобритания, за да се спасят от медийни атака и преследване. По-големият брат, който е престолонаследник, пък смята, че двойката не е проявила присъщата за кралското семейство отговорност проблемите да се решават вътре в него, а не чрез медиите.

Така в дните преди смъртта на баба си двамата се озоваха в Уиндзор, но без да си говорят. Хари и Меган имат в парка на замъка къща, подарена от Елизабет II за сватбата им през 2018 г.

Уилям и Кейт пък се нанесоха на метри от тях в друга това лято, за да бъдат по-близо с трите си деца до кралицата, която през последните две години също избра крепостта край Лондон за свой постоянен дом.

Събирането на четиримата се превърна във водеща новина за британските медии, които излязоха с заглавия като “Мир заради баба” и “Заедно за баба”.

Кралски кореспонденти обаче предупреждават, че двамата братя вече са поели по-много различен път и все по-трудно ще намират общи неща.

Като престолонаследник Уилям вече носи титлата на баща им “принц на Уелс”, а съпругата му Кейт тази на покойната им майка Даяна - “принцеса на Уелс”, което автоматично означава да следват стъпките на новия крал и кралица и да правят всичко възможно да утвърждават образа на монархията като необходимост във време, когато много хора я смятат за скъпа отживелица.

Хари пък е подложен на натиск да печели пари, за да издържа семейството си в САЩ, след като вече не е работещ член на кралската фамилия и не получава издръжка от двореца. Той планираше да издаде свои мемоари в края на годината, в които да разкаже всичко за семейството си, включително за тежкия развод на родителите си, как се е отразила смъртта на майка му върху неговия живот и защо е решил да се откаже да служи на короната.

Кралски експерти обаче коментираха, че Хари трябва да забави книгата или изобщо да я отмени, тъй като това е най-добрият начин да покаже преданост към своето семейство след смъртта на баба си. Според тях, ако не го направи, ще подкопае всякакви шансове за подобряване на отношенията с кралската фамилия. Запознати с плановете му твърдят, че той може да отложи издаването за 2023 г., като допише нови глави за смъртта на Елизабет II.

“Въпреки подадената ръка от Чарлз към по-малкия му син, пропастта между Хари и Меган и кралското семейство е по-дълбока от всякога”, казва кралският експерт Фил Дампиър. На същото мнение е и друг кралски коментатор. Ричард Фицуилямс смята, че Хари въобще не е трябвало да пише такава книга, а издаването ѝ, дори с допълнителни глави за смъртта на баба му, ще бъде много грешен ход, защото не става въпрос за пренаписване, а за преосмисляне.

“Ако тя бъде публикувана и съдържа сензационни неща, това би било напълно безвкусно.

Той трябва да реши как иска да бъде възприеман. При наличието на нов крал е естествено да бъде предан на баща си, който много го обича. Нима има по-добър начин да покажеш своята преданост от това да отложиш, дори завинаги, мемоарите, които никога не трябваше да бъдат свързвани със 70-ия юбилей от възкачването на престола на кралицата тази година”, обясни Фицуилямс.

Той припомни, че Чарлз III специално е споменал Хари и Меган с любов в първото си кралско обръщение към нацията и сега е техен ред да отговорят подобаващо.