Уилям се нацупи на Хари, обидил баба им

Личности
16:51 - 22 Февруари 2021
2721
Уилям се нацупи на Хари, обидил баба им

Херцогът на Кеймбридж, Уилям, големият внук на кралица Елизабет II и втори в линията на наследяване на британския трон, е много сърдит на брат си Хари, пишат таблоидите в Обединеното кралство.

Причината е дързостта на Хари да изрази публично несъгласие с изявление на Нейно Величество, нещо, което никой в двора не си позволява.

Миналата седмица кралицата отне на Хари и Меган правото да покровителстват каузи, лица или дейности (кралски патронаж), посочвайки, че то е несъвместимо с решението да се откажат от титлите и задълженията на членове на кралското семейство и да се издържат със собствен бизнес. Те го обявиха точно преди година.

„Службата на обществото“ е несъвместима с доходоносната кариера, която Хари (36 г.) и Меган (39 г.) избраха в Америка", каза кралицата.

Двойката отговори публично минути по-късно, заявявайки, че „службата е за всички“.

В събота „Сънди таймс“ написа, позовавайки се на източник от двора, че Уилям бил „натъжен и шокиран“ от поведението на брат си.

Обяснявайки позицията на кралицата за това какво е „служба на обществото“, информиран вътрешен източник от Бъкингамския дворец е казал пред таблоида „Дейли мейл“:

„Хората трябва да могат да те гледат в очите и да знаят, че си тук заради тях, а не за да снимаш документален филм за  Netflix“, споделил той, визирайки една от компаниите, с които Хари и Меган имат договори.

„Да бъдеш член на кралското семейство, е служба на обществото, не да служиш на себе си. Ако службата на обществото не е първостепенната ти цел, а тя е да правиш пари, тогава е невъзможно да представляваш кралицата“, е казал още източникът.

Според „Мейл“ в кралското семейство смятат случилото се за най-голямата разпра сред негови членове от десетилетия.

Нещо повече, Хари и Меган са дали подробно интервю за живота си и за раздялата си с монархията пред най-популярната телевизионна водеща в САЩ Опра Уинфри през миналите сряда и четвъртък. Тя е долетяла в имота им за $11 млн. в Калифорния с частния си самолет за $50 млн.

Очаква се Си Би Ес да излъчи интервюто на 7 март. Ден по късно, на 8 март, кралицата трябваше да присъства на църковна служба в Уестминстърското абатство по случай Деня на Британската общност, но тя беше отменена заради коронавируса.

Днес Елизабет II обяви, че ще произнесе обръщение към нацията по случай празника предната вечер, часове преди да бъде излъчено шоуто на Уинфри, т.е. ще се бори с внука и със съпругата му за вниманието на британската, американската и световната публика.

За да бъде скандалът още по-болезнен, Хари и Меган са откровеничили пред Уинфри точно когато дядото на Хари, съпругът на кралицата, 99-годишният принц Филип, беше приет в болница, а синът му и престолонаследник принц Чарлз пропътува над 300 километра, за да го посети и не скри сълзите си пред медиите.

Хари и Меган твърдят, че докато са давали интервюто си, не са знаели, че вече нямат никаква роля в живота на кралското семейство и били шокирани да го разберат от изявлението на баба си.

Интервюто „разказва за всичко“ и в него няма забранени теми, е казал неназован източник пред „Мейл“. По думите му то било добър повод за семейството на Хари „да се скрие зад някой диван в двореца“.