UK посланикът: Чувствам се като у дома си в София

Роб Диксън бе гост на Община Свищов, подариха му портрет на Алеко Константинов и „Бай Ганьо“

Новини
21:39 - 25 Септември 2020
2417
UK посланикът: Чувствам се като у дома си в София

„За мен и семейството ми е истинска чест да сме тук. В България сме само от няколко седмици, но вече се чувстваме, като у дома си в София“. Това заяви посланикът на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Род Диксън, който проговори български и разказа за кариерата си, пише Монитор.

Във Фейсбук страницата на посолството бе пуснат видеоклип с историята му.

"В неговото първо видео на български език, той разказва за неговия професионален опит и кариера в британското външно министерство и за важните връзки между България и Великобритания", съобщиха от посолството.

Диксън е родом е от Бирмингам, а по образование е историк. По думите му нямал търпение да опознае природните богатства на държавата ни и историята ни.

Въпреки краткото си време у нас той бил впечатлен от красотата на страната ни и топлото отношение на българите. „Разбирам защо толкова много британци са избрали България за свой дом и се радвам да бъда тук“, изтъкна Диксън.

Партньорството между двете страни било важно за просперитета и на двете държави. Като посланик на UK бил амбициран да помогне за задълбочаването на отношенията си и да развиват връзките си в областта на сигурността и търговията. По думите му страните имали много възможности за сътрудничество. Предстояло много работа, за да се справим с последиците от COVID-19.

Било много важно да се продължи съвместната работа в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и в сферата на образованието.

Британският посланик изтъкна, че когато пътувал из страната за срещи с хората, винаги щял да намира време да учи за България.

Британският посланик бе на посещение в Свищов, където се срещна с кмета Генчо Генчев и председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов. На срещата, която се проведе в Гербовата зала на община Свищов, бяха обсъдени добрите взаимоотношения между двете страни и техните граждани, съобщиха от местната администрация.

В края на срещата Генчо Генчев поднесе на д-р Роб Диксън портрет на Алеко Константинов и неговата емблематична книга „Бай Ганьо“, на български и английски език.