UK разузнаването: Русия губи 300 войници повече на ден

Войната в Украйна е струвала на Москва 315 000 убити и ранени

Новини
16:58 - 30 Декември 2023
2069
UK разузнаването: Русия губи 300 войници повече на ден

През 2023 г. средният дневен брой на руските жертви (убити и ранени) в Украйна е нараснал с почти 300 на ден в сравнение с 2022 г, става ясно от ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е представен в социалната мрежа X.

Увеличението на средните дневни загуби както се съобщава от украинските власти, почти сигурно отразява деградацията на руските сили и прехода й към масова армия с по-ниско качество и голямо количество след "частичната мобилизация" на резервистите през септември 2022 г.

Вероятно на Русия ще са необходими пет до десет години, за да възстанови своите високо обучени и опитни военни части.

Ако жертвите продължат със сегашното темпо през следващата година, до 2025 г. Русия ще е понесла над половин милион убити и ранени за три години война. Това е в пъти повече от 70 000 жертви на Съветския съюз в деветгодишната съветско-афганистанска война.

Разсекретен доклад на американското разузнаване оценява, че войната в Украйна е струвала на Русия 315 000 убити и ранени войници, или почти 90% от личния състав, който е имала, когато е започнал конфликтът, ставя ясно от информация на Ройтерс на 12 декември.

За целия ноември руските загуби на военни са средно 931 на ден, по данни на Генералния щаб на Украйна. Това се посочва в разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че преди това най-смъртоносният отчетен месец за Русия е бил март 2023 г. със средно 776 загуби на ден - в разгара на руското нападение срещу Бахмут.

Украйна третира загубите си като държавна тайна и служители казват, че разкриването на цифрата може да навреди на военните му усилия. Доклад на "Ню Йорк Таймс" от август цитира американски официални лица, според които броят на убитите украински войници е близо 70 000.