Украйна атакува Змийския остров

Междувременно руските сили са извършили няколко успешни настъпления в Северодонецк

Украйна
12:20 - 22 Юни 2022
3988
Украйна атакува Змийския остров

Украинската армия съобщи, че е нанесла въздушни удари по Змийския остров и е причинила „значителни загуби“ на руските сили. Малкото парче земя в Черно море (Одеска област) е ключово за контрола над региона и бе окупирано от руснаците в първите дни на инвазията през февруари. 

Южното оперативно командване на Украйна обяви, че е нанесло целенасочени удари с различни оръжия по острова. „По Змийския остров беше нанесен концентриран удар с използването на различни сили и методи на унищожение“, гласи още съобщението. „Военната операция продължава и изисква информационно мълчание до нейното приключване“.

Москва твърди, че е отблъснала "безумната" атака, при която Украйна планирала да извърши масиран въздушен и артилерийски обстрел, преди да се приземи и да превземе острова. Министерството на отбраната на Русия съобщи в Telegram, че нападението започнало на 20 юни и е продължило на 21 юни. Според Кремъл това е „още една фалшива победа“ на украинските военни.

Министерството съобщава, че във въздушния удар са участвали 15 украински дрона за нападение и разузнаване (американско и турско производство), а ракетни установки и гаубици – M777 и PC30 „Ураган“, са обстрелвали острова. Според съобщенията са свалени 13 безпилотни летателни апарата на руснаците. На Змийския остров има 4 руски зенитно-ракетни комплекса и около 250 бойци.

Сателитни снимки, заснети от Maxar Technologies на 21 юни, показват няколко места на острова, които са били ударени от украинците. Вижда се разрушена кула в южната част и обгорени райони на север.

Часове след случилото се на Змийския остров Русия нанесе тежък удар по различни цели в Одеса, а Украйна удари руска газодобивна платформа в Черно море.

Междувременно руските сили са извършили няколко успешни настъпления в селища югоизточно от Северодонецк на 21 юни, съобщава американският Институт за изучаване на войната в ежедневния си обзор. Може би руснаците ще успеят да застрашат Лисичанск през следващите дни, като избегнат трудното пресичане на река Сиверски Донец. Те напредват към града от юг. Лисичанск и Северодонецк са най-важните точки, които биха дали контрол на окупаторите над цялата Луганска област.

Според доклада на Генералния щаб на украинската армия – Русия е овладяла селищата Пидлисне и Мирна Долина, намиращи се на югозапад от Северодонецк. Армията на Кремъл е постигнала и частичен успех край Хирске.

Междувременно в завода „Азот“ в Северодонецк, който е една от последните украински крепости в индустриалната зона, се намират 568 души, включително 38 деца. Те са предимно служители на централата и техните семейства и са разположени в бомбоубежища, съобщи губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай.

Руските сили продължават да извършват нападения срещу населени места по протежение на магистрала Т1302 Лисичанск-Бахмут, за да прекъснат украинските наземни комуникационни линии (GLOC). Руските операции по оста Изюм-Славянск все повече затихват, тъй като силите на Путин дават приоритет на операциите около Северодонецк. Те вероятно са си възвърнали и източния бряг на река Инхулец от украинския плацдарм, разположен близо до границата между Херсон и Николаевска област.