Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Лукашенко на 10 октомври обяви началото на формирането на Регионална група войски

Украйна
15:22 - 27 Октомври 2022
1904
Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Украйна увеличи силите си в северния регион близо до Беларус, за да противодейства на всяка възможна подновена руска атака през тази граница, съобщи Генералният щаб на Украйна, цитиран от Ройтерс.

"В момента не се наблюдава създаване на ударна група (в Беларус). (Но) има и ще има заплахи. Ние реагираме, вече увеличихме нашите войски в северната посока", каза Олексий Хромов, заместник-началник на Главно оперативно управление на Генералния щаб на Укракйна.

Припомняме, че президентът на Беларус Александър Лукашенко на 10 октомври обяви началото на формирането на Регионална група войски. Според него решението за използване на групировката, взето по време на преговорите с руския президент Владимир Путин, е причинено от изостряне на ситуацията по западните граници на съюзната държава. Министерството на отбраната на републиката съобщи на 15 октомври за пристигането на първите влакове с руски военнослужещи в Беларус. Според министерството на отбраната на Беларус общата численост на руските военнослужещи в регионалната групировка на войските ще бъде около 9 хиляди военнослужещи. 

Около 170 танка, до 200 бойни машини на пехотата (БМП)и до 100 оръдия и минохвъргачки се очаква да пристигнат поетапно в Беларус от Русия, за да бъдат използвани в състава на регионална групировка войски, съобщи началникът на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус Валерий Ревенко.

За да се предотвратят възможни конфликти на белоруско-украинската граница, украинската страна трябва да изтегли войниците си и да не разполага там чужди въоръжени мисии. Това предупреди на 15 октомври председателят на Държавния граничен комитет на Беларус Анатолий Лапо, цитиран от ТАСС.

"За деескалация на напрежението украинците трябва да изтеглят военния си персонал от границата и да не разполагат чужди въоръжени мисии. Колкото по-малко са военнослужещите, с изключение на граничните служители, толкова по-малко ще са предпоставките за конфликт по границите", подчертава той.