Украйна е убедена, че е подготвена по-добре за зимата

Украйна
13:48 - 24 Ноември 2023
2891
Украйна е убедена, че е подготвена по-добре за зимата

Официалният представител на Военноморските сили (ВМС) на Украйна Дмитрий Плетенчук заяви в коментар за украински медии, че тази зима ще бъде по-лека за Украйна от миналата, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

Според него Украйна се е подготвила, като взима предвид миналогодишния опит, а Русия вече не разполага с ресурсите, които имаше през първата година от войната.

За втората военна зима са подготвени не само различните инфраструктури, като енергетиката, транспорта и други, но и националната система за реагиране на заплахи, каза Плетенчук.

"Затова тази зима трябва да е по-лека за нас от миналата. Но не трябва да се отпускате, не трябва да пренебрегвате предупрежденията за въздушно нападение. Ракетната опасност е сериозна. А ако говорим за ракети "Калибър", то руснаците имат пропуск в логистиката. Те предислоцираха корабите в Новоросийск, но ракетите останаха в Севастопол", каза представител на ВМС на Украйна.

Много анализатори, включително британското военно разузнаване, отбелязват, че Русия не е изстрелвала крилати ракети по украински градове от няколко седмици. Предполага се, че ги трупа за още по-мощни атаки срещу украинската енергийна инфраструктура през зимните месеци, отколкото миналата зима.

Освен това украинските власти признаха, че не цялата разрушена енергийна инфраструктура е възстановена от миналата зима.