Украйна и ООН призовават за удължаване на зърнената сделка

Русия
17:21 - 08 Март 2023
1879
Украйна и ООН призовават за удължаване на зърнената сделка

Президентът на Украйна и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призоваха в сряда за удължаване на сделката с Москва, която позволи на Киев да изнася зърно през черноморските пристанища на фона на руската агресия, предава Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски каза след разговори с Гутериш в Киев, че Черноморската инициатива за зърно е необходима на света, а ръководителят на ООН подчерта важността на сделката за глобалната продоволствена сигурност и цените на храните.

Споразумението, първоначално сключено с посредничеството на ООН и Турция миналия юли и удължено през ноември, трябва да бъде подновено на 18 март, ако никоя от страните не възрази.

"Искам да подчертая критичното значение на продължаването на Черноморската инициатива за зърно на 18 март и работата за създаване на условия за възможно най-голямо използване на експортната инфраструктура през Черно море в съответствие с целите на инициативата", каза Гутериш пред репортери.

Зеленски каза, че той и Гутериш са се съгласили, че удължаването на сделката на 18 март е "критично необходимо за света".

Русия, която вдигна блокадата на три украински черноморски пристанища съгласно сделката, сигнализира, че пречките пред собствения й селскостопански износ трябва да бъдат премахнати, преди да позволи сделката да бъде продължена.

За да бъде убедена Русия да позволи на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, миналата година беше сключено тригодишно споразумение, в което ООН се съгласи да помогне за улесняването на руския износ на храни и торове.

Западните сили наложиха строги санкции на Русия заради нахлуването й в съседна Украйна преди повече от година. Въпреки че руският износ на храни и торове не подлежи на санкции, Москва твърди, че ограниченията върху нейните плащания, логистика и застраховане на товарите са "пречка" за подобни доставки.