Украйна и Русия се обвиняват взаимно за хуманитарните коридори

Новини
18:27 - 08 Март 2022
2141
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за хуманитарните коридори

Москва обяви днес примирие в пет украински града, където хората пострадаха най-тежко в боевете през последните дни - в района около Киев, Чернигов на север, Мариупол на юг и Харков и Суми на изток.

Украинските власти обвиниха руските войски, че отново - както в последните дни - са нарушили обещанията си в района на Мариупол.

От своя страна Москва обвини Киев.

Русия е предложила 10 маршрута за евакуиране на цивилното население, но украинските власти са потвърдили само един: от град Суми през Полтава до границата с Полша. Това съобщи на брифинг в Москва началникът на Националния център за управление на отбраната Михаил Мизинцев.

Мизинцев каза, че благодарение на предприетите от руските въоръжени сили безпрецедентни мерки за сигурност от град Суми са се евакуирали общо 723-ма души, сред които 576 граждани на Индия, 115 на Китай, 20 на Йордания и 12 на Тунис.

По думите му Русия самостоятелно е извела от опасни райони в Украйна, включително Донецката и Луганската народна република, над 5300 души, сред които близо 800 деца.

От началото на така наречената от руските власти специална операция са били евакуирани повече от 174 000 души, включително над 44 000 деца. Според Мизинцев граничните пунктове на територията на Полша, Словакия, Унгария, Молдова и Румъния са се оказали неподготвени за приема на украински бежанци.

Тази сутрин Русия обяви примирие и отвори 10 хуманитарни коридора за евакуиране на цивилното население на Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

Украинското министерство на вътрешните работи обвини на свой ред руските военни, че са отхвърлили призивите за хуманитарен коридор от Ирпин, Буча и ГостОмел в западните предградия на Киев.

Мирни жители продължават да гинат и днес, въпреки обявеното прекратяване на огъня по места.

Трима души са загинали след като колата, в която пътували, се натъкна на мина недалеч от Чернигов, северно от Киев, съобщи украинският омбудсман. Три деца са били ранени при същия инцидент.

Втори конвой с цивилни напусна украинския град Суми в късния следобед, предаде "Ройтерс". Примирието в района се задържа, което позволи по-рано през деня да бъде евакуирана голяма група, включително хиляда чуждестранни студенти.

Суми бе бомбардиран късно снощи. Загинаха най-малко 21 местни жители, сред тях и 2 деца. Непосредствено преди обявеното примирие на въздушни удари са били подложени граждански обекти в Житомир, западно от Киев.

Световната здравна организация констатира постепенно увеличение на атаките по линейки и болници от 24 февруари досега:

"Досега потвърдихме 16 такива случая, при които, за съжаление загинаха 9 души, 16 бяха ранени, някои от тях - здравни работници. Тези атаки са престъпления срещу международното хуманитарно право. Те лишават украинското население от основни здравни грижи."