Украйна иска да влезе и в Транстихоокеанското партньорство

Украйна
12:48 - 07 Юли 2023
1289
Украйна иска да влезе и в Транстихоокеанското партньорство

Украйна е подала официална молба за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, съобщава "Ройтерс".

Молбата е адресирана до Нова Зеландия, която е депозитар по споразумението. По информация на новозеландското външно министерство молбата е получена на 5 май.

Следващите стъпки в процеса на кандидатстване ще бъдат определени от всички страни членки на споразумението. Предстои те да се срещнат в новозеландския град Оукланд на 16 юли.

Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство включва Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам, а през март Великобритания стана 12-ата държава членка. Китай, Тайван, Еквадор, Коста Рика и Уругвай също са подали молби за присъединяване, които се обработват.

Министърът на икономиката на Япония Шигеюки Гото заяви на редовна пресконференция, че страната му - като член на споразумението, "трябва внимателно да оцени дали Украйна отговаря напълно на високото ниво на споразумението" по отношение на пазарния достъп и правила.