Украйна иска финансова помощ, за да оцелее

Щетите върху цивилната и военната инфраструктура вече се оценяват на 270 милиарда долара

Украйна
15:54 - 12 Април 2022
2217
Украйна иска финансова помощ, за да оцелее

Финансовият министър на Украйна Сергей Марченко призова да се окаже незабавна финансова помощ на страната от десетки милиарди долари.

Бюджетните разходи поради руската инвазия водят до бързо нарастване на бюджетния дефицит. През март той е възлизал на 2,7 милиарда долара, а през април и май може да нарасне до 5-7 милиарда долара на месец, очаква правителството. БВП на Украйна през 2021 г. възлиза на 164 милиарда долара.

„Намираме се под огромен стрес, в най-лошото финансово положение. Сега това е въпрос за оцеляването на нашата страна“, казва Марченко в интервю за Файненшъл таймс.

„Ако искате да продължим да воюваме, за да спечелим тази война, помогнете ни“, добавя министърът.

Щетите върху цивилната и военната инфраструктура, причинени от руската инвазия, вече се оценяват от правителството на 270 милиарда долара, над 7000 жилищни сгради са разрушени или повредени.

Украйна получава значителна военна помощ, но правителството иска западните партньори да предоставят безвъзмездни финансови средства, а МВФ и Световната банка спешно одобряват заеми.

Около 30% от украинските компании са преустановили напълно работа, а 45% - частично, казва Марченко. Потреблението на електроенергия е спаднало с 35%. Износът през март е спаднал наполовина в сравнение с февруари, а вносът - с повече от две трети. Киевското училище по икономика в понеделник оцени общите икономически загуби от войната на 600 милиарда долара.

Марченко поиска Русия да плати репарации за „унищожаването на частна и държавна собственост“ по време на войната. По думите му Киев е събрал международен екип от юристи, за да предявят правни искове до Москва. Но приоритетът е краткосрочното финансиране. Правителството вече е орязало разходите с 6 милиарда долара, но това не е достатъчно, заявява министърът.

Доходите сега възлизат на малко повече от половината от предвоенното ниво. Бюджетният дефицит, който се предвиждаше на 3,5% от БВП преди инвазията, ще бъде многократно по-висок в зависимост от продължителността на войната, казва Марченко.

Според него правителството продължава да изплаща заплати, пенсии и да обслужва държавния дълг. През март страната е изплатила 292 милиона долара по еврооблигации в долари с падеж през септември и ще продължи да изпълнява задълженията си, добавя министърът.