Украйна иска международен трибунал за Путин

Украйна
12:14 - 25 Август 2022
2498
Украйна иска международен трибунал за Путин

В седмия месец на войната Киев обяви, че възнамерява да създаде международен трибунал през следващата година, който да съди руския президент Владимир Путин и отговорните за нахлуването в Украйна.

Съдът ще трябва да се произнесе за „престъплението агресия“ на Русия. Проектът се ръководи от Андрий Смирнов, заместник-ръководител на украинската президентска администрация.

„Това е единственият вариант бързо да се потърси отговорност от престъпниците, започнали войната срещу Украйна. Най-добрият, най-бърз и най-ефективен вариант“, заяви Смирнов, цитиран от „Паризиен”.

 Същевременно Олексий Арестович, съветник на председателя на президентската администрация, коментира, че Русия вероятно ще се откаже от масов "трибунал" над пленените бойци от "Азов". Причината е, че това завинаги ще затвори пътя на Москва за преговори с Киев - нещо, което в момента е силно желано от руския президент Путин. Това Арестович заяви в онлайн предаване в канала Feigin LIVE в You Tube.

Според Арестович на 23 август Украйна е изпратила до международни съдебни инстанции допълнителен пакет от документи, предупреждаващи, че се подготвя подобен „съдебен процес“.

„Те [руснаците] са в трудна ситуация. От една страна, трябва да се покаже пред тяхната публика, пред техните обезумели „патриоти“, че „азовците“ са застигнати от „заслужено наказание“. От друга страна, ще се сблъскат с ултиматум и ще си затворят възможността за преговори с Киев. Това е много трудна ситуация за тях", каза Арестович. Затова по мнението на политика Русия ще отлага провеждането на така наречения „трибунал“, опитвайки се да спечели време.