Украйна: Избягвайте полети над Черно море

Новини
09:45 - 14 Февруари 2022
3355
Украйна: Избягвайте полети над Черно море

Украинските власти предупредиха авиокомпаниите да избягват полети над Черно море заради военноморските учения на Русия, но държат въздушното пространство на страната да остане отворено.

Премиерът Денис Шмигал каза, че правителството е отделило близо 600 милиона щатски долара, за да гарантира продължаването на гражданските полети.

Германският канцлер Олаф Шолц пристига днес в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски в опит да прояви солидарност и да помогне за осуетяването на евентуално нападение на Русия срещу Украйна. Във вторник Шолц ще отлети за Москва за преговори с руския президент Владимир Путин. "Целта на тези посещения е да намерим начин за осигуряването на мир в Европа", каза канцлерът вчера пред репортери. Той подчерта, че струпването на около 100 хиляди руски войници по границата на Русия с Украйна е "много голяма заплаха" за мира.

Рискът Русия да предприеме военни действия в Украйна е достатъчно висок и оправдава изтеглянето на голяма част от персонала на посолството на САЩ в Киев, което Държавният департамент обяви, заяви държавният секретар Антъни Блинкън. Това е разумният подход предвид ситуацията, подчерта Блинкън на пресконференция в Хонолулу след среща с външните министри на Япония и Южна Корея. Дипломатическото решение остава възможно, подчерта Блинкън. "Начинът Москва да покаже, че иска да върви по този път, е прост", според държавния секретар. За целта Русия "трябва да деескалира, вместо да ескалира".