Украйна измисли как да си осигури нови войници

Украйна
14:34 - 22 Декември 2023
3935
Украйна измисли как да си осигури нови войници

Президентската администрация в Украйна е "за" това да има санкции за украинци, които са излезли в чужбина, но отказват да отговорят на повиквателна и да се явят пред украински военен комисариат.

Повиквателната не означава мобилизация в Украйна - тя е задължение да се явиш, за да бъде оценен статусът ти.

Президентският съветник Михайло Подоляк каза в интервю за Канал 24, че е правилно да има санкции за отказ - Украйна да спре да плаща на отказали да се явят социални обезщетения, да уговори и други страни да спрат да го правят за такива хора, както и да им се спира правото на пребиваване в съответната държава.

"Това е правилната идея. Все пак трябва да сме съзнателни, защото изглежда странно. Някой тук трябва да понесе някаква отговорност за това, което се случва в държавата. И някой там ще чака, докато хората тук свършат всичко", коментира Подоляк. По думите му, всичко е обект на вътрешни дискусии сред украинските държавни институции, както и на дипломатически разговори.

Междувременно, германският правосъден министър Марко Бушман коментира, че Германия няма да екстрадира украинци, за да бъдат те насила вкарани в армията. Той посочи, че Германия работи да има повече квалифицирана работна ръка от Украйна в германската икономика.