Украйна изтегля миротворците си от Косово

Това стана по разпореждане на Въоръжените сили на Украйна

Украйна
17:50 - 03 Август 2022
2778
Украйна изтегля миротворците си от Косово

Украйна отзовава своите граждани от Косово, които са участвали в мисията за поддържане на мира. Става въпрос за Международните мироопазващи сили в Косово под ръководството на НАТО (КФОР).

Това стана по разпореждане на Въоръжените сили на Украйна, съобщи местната медия РБК, отправила запитване към военните в нападнатата от Русия страна.

„Към днешна дата националният контингент на Въоръжените сили на Украйна, състоящ се от 40 военнослужещи, се намира в Косово", се казва в документа. От ведомството отбелязват, че в момента се предприемат мерки за връщането им в Украйна.

Причината е президентски указ № 114 от 7 март 2022 г.

"За отзоваване на националния контингент и националния личен състав, които участват в международни операции за поддържане на мира и сигурността". "Връщането на националния контингент ще означава временно прекратяване на участието му в мисията на КФОР", заявиха от Съвместното командване на силите.

През март президентът Володимир Зеленски изтегли всички украински миротворци от всички мисии по света, за да защити държавата си от пълномащабното руско нахлуване.

Припомняме, че на 31 юли 2022 г. ситуацията в Северно Косово ескалира. Местните сърби блокираха пътища в знак на протест срещу новите правила, които гласяха, че от 1 август няма да се допускат граждани със сръбски лични документи и сръбски регистрационни номера на автомобилите. В крайна сметка САЩ и ЕС се намесиха и се стигна до решението на Прищина да отложи мярката с още 1 месец, след което напрежението постепенно стихна.