Украйна кани ООН и Червения кръст в Курска област

Украйна
13:09 - 16 Септември 2024
959
Украйна кани ООН и Червения кръст в Курска област

Украйна е поискала от ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да се присъединят към хуманитарните усилия в руската Курска област след инвазията на украинските сили, съобщава "Ройтерс".

Украинската армия се задържа в района на Курск повече от месец след началото на нападението, при което президентът Володимир Зеленски твърди, че силите на Киев са поели контрол над около 100 населени места.

Външният министър Андрий Сибиха заяви, че по време на посещението си в Сумска област вчера е инструктирал своето министерство да покани официално ООН и МКЧК да работят в Курска област. Министерството потвърди, че е издало исканията.

"Украйна е готова да улесни тяхната работа и да докаже придържането си към международното хуманитарно право", подчерта Сибиха.

Той посочи, че украинската армия осигурява хуманитарна помощ и безопасно преминаване на цивилни в Курска област.

Министерството на външните работи заяви, че поканите са били отправени към МКЧК и ООН, "като се има предвид хуманитарната ситуация и необходимостта от надлежно осигуряване на основните човешки права на територията на Курска област".

Ведомството съобщава, че е поискало от МКЧК да наблюдава спазването от Украйна на принципите на международното хуманитарно право в съответствие с Женевските конвенции, които обхващат защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти.

Москва, която нахлу в Украйна през 2022 г., не е коментирала този ход. Все още не е ясно и как и дали ООН или МКЧК са реагирали.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи по-рано днес, че президентът на МКЧК Миряна Сполярич е на посещение в Москва и планира да се срещне с външния министър Сергей Лавров.

Миналата седмица руски обстрел уби трима украинци, работещи за МКЧК, и рани други двама в село във фронтовата Донецка област. Сполярич осъди атаките.