Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украйна
15:21 - 19 Април 2024
2342
Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за Украйна в Конгреса на САЩ преди гласуването на пакета за помощ, предава Анадолската агенция (АА).

"Преди гласуването на американския пакет за помощ за Украйна, ние консолидираме подкрепата си в Конгреса."

"Получихме уверения за непоколебима подкрепа", каза Шмигал в четвъртък след среща с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Очаква се Камарата на представителите да проведе дългоочакваното си гласуване за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион в събота. Ако бъдат приети, законопроектите ще бъдат изпратени в Сената. Президентът Джо Байдън обеща да подпише законопроектите веднага след одобрението им.

Шмигал се срещна и с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл във Вашингтон.

"Двупартийната подкрепа от Конгреса е изключително важна за Украйна. Говорихме за нуждата на страната ни от оръжия и финансиране. Очакваме пакетът от помощи за Украйна да бъде гласуван възможно най-скоро", каза министър-председателят на X.

Шмигал се срещна и с Хаким Джефрис, лидер на демократите в Камарата на представителите на САЩ, с когото обмени мнения относно военната помощ за Украйна, бюджетната подкрепа и конфискацията на руски активи.

"Искрено сме благодарни за 22,9 милиарда долара пряка финансова подкрепа. И особено за повече от 45 милиарда долара военна помощ. Очакваме силната подкрепа на Съединените щати да продължи и в бъдеще", добави Шмигал.

Администрацията на Байдън настоява за приемането на допълнителния пакет за помощ възможно най-скоро.